Над 2000 български семейства са замразили стволови клетки на децата си.

Това съобщиха от най-голямата европейска компания за извличане и съхранение на стволови клетки Cryo-Save.

Съвременната медицина отдава голямо значение на употребата на стволови клетки в лечението на заболявания пред които досега прилаганите методи са неефективни.

Приложението на стволови клетки има доказан ефект при злокачествени заболявания на кръвта, а през последните години са постигнати обещаващи резултати в лечението на диабет тип 1, детска церебрална парализа, сърдечно-съдови заболявания и др.

Засега стволови клетки се взимат само по време на раждане. Това е напълно безболезнено и безопасно за майката и бебето.

Очаква се съвсем скоро да бъде въведен и нов метод за извличането им и от възрастни.

Стволовите клетки са единствените клетки на човешкия организъм, които се репродуцират във всеки един орган.

2000 -то семейство получи като подарък т. нар.  комбинирана услуга, която дава възможност родителите  да запазят стволови клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв и стволови клетки добити от самата тъкан на пъпната връв.

Семейства от морската столица  са направили запитване  за връщане на стволови клетки за лечение на две български деца. У нас все още не е осъществено подобно лечение. Лидер в тази област е Испания.

Cryo-Save застава зад идеята за създаване на публична банка за съхранение на стволови клетки, което би дало шанс на много повече български семейства да се възползват от постижениета на съвременната медицина.