80 са значимите дела за миналата година, разгледани в Софийски градски съд /СГС/, обяви председателят му Светлин Михайлов по време на отчета на съда.

23 от тях са срещу магистрати. Оправдателните присъди според думите му са не по-повече от 10%.

Общият брой на делата, за които са използвани специални разузнавателни средства, е малко по-голям от този през 2008 г., посочи още Михайлов. 30% от тях са по искания на прокуратурата, а останалите са по искане на службите.
СГС е издал и 30 отказа за разрешаване използването на СРС-та. Причините са, че СРС-та са искани за престъпление, което не е тежко и умишлено или липсва мотивировка от органа, които иска тяхното използване.

По думите на Михайлов все още в закона няма яснота за използването на служител под прикритие, както и за контролираните доставки. Според него прокуратурата трябва по-често да изисква използването на специални разузнавателни средства в тежките случаи.

През 2008 г. са наказани 6 съдии заради забавяне в изписването на съдебните актове в разумни срокове.
По думите на Михайлов оценката на Висшия съдебен съвет е, че СГС се е справил със задачите си.

Несвършените дела, заварени от 2008 г. са 21 072.

„След като заработи търговският регистър относителният брой на делата в СГС намаля", коментира председателят му.

Ако се разгледат делата в съдилищата в София, Варна, Бургас и Пловдив 70% от общия брой са гледани в СГС. 12,5 дела се гледат във Варна на месец, толкова са и в Пловдив и в Бургас, 26,5 са в СГС.

СГС е изградил собствена компютърна система, която ще облекчи достъпа на информация.
Утре се навършват 50 г. създаването на СГС.