23-годишна родилка от село Долно Осеново почина в благоевградската болница, информира БНР.

Жената е постъпила в болницата на 15 юни в 18,20 часа без родова дейност и снощи е била стимулирана с окситоцин.

Около 20,00 часа снощи са започнали родилните дейности, когато жената изпаднала в кома. Три минути след това дошъл и анестезиолог, който интубирал родилката.

Завеждащият родилното отделение д-р Огнян Митев обясни, че е пристигнал на мястото 7-8 минути след започване на родилната дейност, когато жената вече била в много тежко състояние.

"При раждането настъпиха проблеми - обилно кървене, което е един от тежките синдроми след раждане, при който малко от пациентките оцеляват", заяви Митев.

По думите му са използвани всички налични съвременни лекарства и средства в болницата, за да спасят жената, а като крайна животоспасяваща мярка е премахната и матката й.

Завеждащият родилното отделение в болницата коментира, че преди две-три години родилката е имала едно раждане, което е минало нормално, а след това е имала операция от извънматочна бременност.

Той допълни, че в момента новороденото момченце е в „депресивно състояние" и по преценка на неонатолог то е транспортирано в столична клиника. Момченцето е с тегло 3,100 кг.