Шуменски криминалисти спряха схема за фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование, съобщиха от МВР. Арестувани са осем жители на Шумен на възраст от 17 до 48 години. Те са привлечени като обвиняеми.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 - 1800 лева, а за висше - между 2000- 2500 лева.

Около 60 души са били "клиентите" на престъпната схема. Те са от цялата страна. Изпращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж.

Полицейската операция установила значителна "печалба" за производителите на фалшивите документи.

Разследването започнало преди повече от два месеца. Тогава служители от Криминална полиция в РУ - Шумен влезли в дирите на престъпна схема. При упорита и последователна работа било изяснено, че в основата й са жители на града. Проверени са частни имоти в Шумен и още три града в страната

Те се занимавали с изготвяне на неистински документи - основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование.

Набирането на "клиенти" ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.

Фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

По време на разследването на един от адресите е открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишен криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, е открита фалшива лична карта. С нея са пращани документи и получавани пари от наложен платеж.

Разследването открило и 42 грама суха листна тревна маса, реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати.

Полицаите са иззели над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите собственици на фалшиви дипломи. Назначени са множество експертизи.