След проведените тестове за лоялност в началото на летния сезон, през октомври Дирекция "Инспекторат" - МВР предприе допълнителни мерки за проверка изпълнението на служебните задължения от служителите, осъществяващи пътен контрол.


Целта е да се установи изпълнението на разпоредените мерки за отстраняване на пропуските и допуснатите нарушения, на препоръките от проведения през лятото тест за лоялност и активността при упражняване на задълженията, свързани с пътния контрол.

По време на контролната проверка са проверени 28 екипа, които осъществяват пътен контрол на територията на Бургаска, Варненска и Добричка области, магистралите "Тракия", "Хемус", подбалканския път София  -Бургас и териториите на ОДП-София, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен.

Констатирано е, че 6 екипа не са изпълнили служебните си задължения и не са предприели необходимите действия за санкциониране на проверяващите екипи за допуснати от тях  нарушения по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му.

Полицейските патрули са от ОДП-Бургас, Варна и Добрич, съобщават от пресцентъра на МВР.
По време на придвижването на тестващите екипи по планираните трасета, е установено, че големи участъци от пътя, както и указани с табели уязвими места с концентрация на пътно-транспортни произшествия, не са обезпечени.
Занижен е контролът по отношение на превишена скорост, използването на предпазни колани и мобилни телефони по време на движение. Забелязани са патрулни автомобили, паркирани до крайпътни заведения, без полицаите да изпълняват служебните си задължения по пътен контрол.

На входно - изходните артерии на повечето от областните градове са липсвали екипи на КАТ-ПП. В други случаи е констатирано, че пътните полицаи са на място, но не реагират при видими нарушения на Закона за движение по пътищата.