36 от служители на МВР са с положителни проби за коронавирус, а 28 от тях вече са излекувани. Това обявиха на брифинг от "Пътна полиция" на АМ "Тракия" по отношение на заразените полицейски служители с коронавирус.

Съставени са общо 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски. Това са 107 466 лица, а в момента активните са 19 867. На над 87 000 лица карантината е изтекла.

Към 17.00 часа вчера са образувани 1232 досъдебни производства за неспазване на карантината. Общият брой е над 1400, като това е малко над 1%.

От "Пътна полиция" уточниха, че това показва, че като цяло гражданите са спазвали наложената им карантина. 39 от досъдебните производства вече са приключили, като е произнесена и присъда. Голяма част от тях са със споразумения. Преобладаващите наказания са пробация и глоба.

Проверките на декларациите от КПП-тата ще продължат въпреки, че пунктовете са отменени. От брифинга стана ясно, че е регистриран спад на престъпленията с около 20 - 25%, в това число кражби, грабежи, домови кражби, кражба на МПС. От полицията уточниха, че това е в резултат на засиления контрол и невъзможността на извършителите да се придвижват лесно от едно населено място в друго.

Своевременно е реагирано на всеки подаден сигнал. Основните нарушения, които са установени по КПП-тата, са, че гражданите декларират, че пътуват за работа, а в много случаи нямат регистриран трудов договор или са регистрирани като безработни.

Освен това стана ясно, че моторист е задържан за неспазване на въведените мерки на КПП в Габрово и за проява на агресия към полицейски служител.

Водачът на мотоциклет, без да намали и да спре на КПП-то, е изритал полицай с крак и му е нанесъл средна телесна повреда. По-късно той е установен и е задържан. Образувано е досъдебно производство.

Регистрирани са 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим. Става дума за неспазване на забраната, като някои граждани са опитали да преминат без да спират на пунктовете, а други не са се върнали, след като им е разпоредено да се върнат. Всички от тях са установени и са образувани досъдебни производства.