Средната сума за превеждане на мигранти от Афганистан до Германия или близка западно-европейска страна варира в порядъка на 8 000 -10 000 евро. За превеждането от Турция до Сърбия - 2800 евро, като по отделните точки се правят прецизни разбивки,

Данните бяха предоставено на брифинг на МВР по повод разбиването на група, която се е занимавала с трафик на нелегални мигранти.

На 16 септември е проведена специализирана полицейска операция, в резултат, на което е задържана престъпна група за извършване на престъпление - "нелегална миграция". Задържани са 7 лица, на които със заповед за полицейско задържане са оставени за 24 ч, на 4 от тях е удължен арестът за 72 ч. Предстои внасяне на искания за постоянни мерки за 4 лица. Това заяви Калин Стоянов, директор на ГДБОП, на пресконференция в МВР днес.

Обвиняват четирима за нелегален трафик на мигранти

Обвиняват четирима за нелегален трафик на мигранти

Групата е дейсвала на територията на България и Турция

Реализацията на операцията е била в София, Русе, Хасково. Много добре структурирана група с участието на български и чужди граждани, строга йерархия с конкретна роля на всеки участник. Акцията се е подготвяла повече от година.

Деян Моллов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция", добави, че е задържано едно лице, превело чужди граждани през границата. Организатор на групата е чужд гражданин - афганистанец.

Досега задържаните лица са обявявани като случаи за каналджийство в медиите, но се е целяло да се стигне до върха на групата.

Днес ще бъде внесено в съда искане за мярката на задържаните лица, стана ясно още на пресконференцията.

Служителите на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи

Служителите на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол

Получихме информация, касаеща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие през българо-сръбската - каза Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС.

Той добави, че тази информация касае лица - афганистански, български граждани, като основно превежданите мигранти са афганистански граждани.

Цялата тази информация беше предоставена и систематизирана в пълен обем на ГДБОП и на Главна дирекция "Гранична полиция". Впоследствие организирахме съвместни екипи за работа по документиране престъпната дейност на засечената престъпна група и всичко завъриши с тази успешна специализирана операция, проведена на 16 септември тази година, каза още Цветанов.

Само 1 от 5 нелегални мигранти, добрали се до Европа, се връща в страната си

Само 1 от 5 нелегални мигранти, добрали се до Европа, се връща в страната си

Слабости в настоящата система на ЕС водят всъщност до насърчаване, а не възпиране

Има множество данни, че тази група използва като пункт един район. Върхът на групата са хората, които поддържат връзка с трафикантите в Турция, където е известно, че се организира основно за организиране на мигранти по европейските маршрути, заплащането се осъществява през 4-ама членове на групата, мигрантите депозират сумата за превеждане обикновено при собственици на магазини или обменни бюра, базирани в Турция. Когато се предостави информация, че групата е пристигнала, се осбождава заплащането и се разпределя по веригата.

Има стотици помагачи - настанители, укриватели, на гранцата във вътрешността на страната, първо депо е Вакарел - Ихтиман, друга група ги превежда в София, следва укриване в места за настаняване или гористи местности. Други лица има на българо-сръбската граница. Мнозинството биват задържани във вътрешността на страната.