От началото на година са открити 4 тежки случая на белодробна туберкулоза сред деца.
Това съобщи директорът на "Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар Стара Загора" ЕООД д-р Любомир Любенов по време на пресконференция.

Срещата с журналисти бе по повод Международния ден за борба с туберкулозата и успешната реализация в областта на Национална програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България", съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Д-р Любенов е областен координатор на Програмата, в която е включена активно и старозагорската неправителствена организация „Земя завинаги".

От тази асоциация двама доброволци и две патронажни сестри по програмата обикалят ромските квартали в градове и села от областта. Така от последните направени 100 изследвания са регистрирани 2 случая в Стара Загора.

В общо 1700 изследвания в 27 области за последните 5 месеца са регистрирани нови 48 болни от туберкулоза в ромската общност.

За миналата година 120 души са новорегистрираните болни от туберкулоза в Старозагорско, а 2832 са за цялата страна. Според статистиката 34 на 100 хиляди са заболелите през 2008 година в областта.

Общата заболеваемост за същата година в страната е 37 на 100 хиляди души. От години регионът ни е с по-малка от средната заболеваемост, посочи още д-р Любенов.

Той изтъкна ролята на диспансерите, които са се запазили като структура, благодарение на активната помощ и заделянето на средства и закупуване на апаратура и извършване на основни ремонти от страна на Община Стара Загора.

В момента освен "Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар Стара Загора" ЕООД, в Стара Загора има още 3 диспансера - "Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар Стара Загора" ЕООД, "Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар - Стара Загора" ЕООД, "Областен диспансер за психични заболявания със стационар Стара Загора" ЕООД.