3,5 млрд.лева са необходими за повишаване на пътната безопасност. Това заявяват от АПИ в отговор на запитване на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) за средствата, отделени за пътна безопасност през 2018-а, 2019-а и 2020 година.

От отговора става ясно, че агенцията няма определен бюджет, насочен единствено и само за мерки за пътна безопасност. Уточнява се обаче, че през посочените три години са извършени дейности за повишаване на пътната безопасност на обща стойност 91 726 363 лв. Това включва изпълнени дейности по възстановяване на пътна маркировка и пътни знаци и монтиране на ограничителни системи за пътища (мантинелите).

От АПИ обаче уточняват, че по прогнозна оценка индикативната стойност на средствата, необходими за изпълнение на дейности по повишаване на пътната безопасност по цялата републиканска пътна мрежа, възлиза на около 3,5 млрд. лв.

Според ЕЦТП това потвърждава направената от тях костатация, че на много места пътната маркировка, пътните знаци и мантинелите са на възраст над 20 години и отдавна са загубили способността си да служат за превенция на риска.

От центъра за транспортни политики отбелязват също, че някои стари системи за обезопасяване са отречени и обявени за опасни.

Смятаме, че липсата на специализиран бюджет за превенция в областта на пътната безопасност е вредна и неефективна, защото така парите за текущ ремонт и поддръжка никога няма да са достатъчно, уточняват от ЕЦТП.

Като пример за превенция те посочват задълбочаващия се ежегодно проблем с растителността край пътищата, която често е предпоставка не само за извършване на нарушения от страна на водачите, но и за възникване на ПТП.