30-годишен редник от състава на Сухопътните войски е починал при инцидент по време на учебни стрелби на полигон Сливница.

Разследващ екип от Военно-окръжна прокуратура - София в момента извършва оглед на местопроизшествие за смъртоносно прострелване на военнослужещ.

Днес, 26 септември, около 12 и 30 часа, след провеждане на планирани стрелби на полигон "Сливница" е бил прострелян смъртоносно и е починал редник І клас Николай Николаев Тошев от военно формирование 26 400 - Благоевград.

Инцидентът е станал след приключване на занятието с картечница "Браунинг" от въоръжението на бойна бронирана машина "Гардиан". След извършване на проверка на оръжието и доклад, че оръжието е изпразнено започва подготовка за транспортиране на картечницата.

В този момент се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА - Пловдив, който осигурява стрелбите.

Пострадалият е транспортиран с линейка към ВМА - София. По време на пътуването лекарският екип е констатирал смъртта на редник Тошев.

Незабавно след получаване на съобщението, на място е заминал разширен разследващ екип начело с дежурния военен прокурор, дежурния военен следовател и служители на Военна полиция.

Образувано е досъдебно производство и в момента се провежда оглед на място и други неотложни действия по разследването.

Редник Николай Николаев Тошев е роден на 30 юни 1986 г. в Благоевград. На служба в Българската армия е от 20 март 2017 г.

На 1 юни 2017 г. в Център за подготовка на специалисти-Сливен е придобил военно-отчетна специалност мерач-оператор на ББМ "Гардиан".