32-годишен жител на Лом получи присъда от 8 месеца затвор условно за извършва на две престъпления, съобщи БНР, позовавайки се на Районния съд в Монтана.

Подсъдимия М.С.М е сключил споразумение с прокуратурата за 4 месеца затвор условно за първото извършено престъпление - необявяване на фалит на фирмата му.

Той е обвинен в престъпление против кредиторите след като изпаднал в неплатежоспособност, но не поискал от съда да открие производство по несъстоятелност на фирмата му и задлъжнял с над 500 000 лева към НАП.

М. С. М. е с основно образование, вече осъждан и е бил собственик и управител на дружеството "Гарант - 97" ЕООД - Лом.

Към 1 декември 2014 година той изпаднал в неплатежоспособност, но в 30-дневен срок от спиране на плащанията не е поискал от Окръжен съд - Монтана да открие производство по несъстоятелност - престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до 5000 лева.

В същото време М. С. М. натрупал публични задължения към НАП за периода 2011 година до 31 юли 2016 година в общ размер на 542 510.78 лева, от които 205 344.36 лева главница, установени с ревизионен акт. Пред съда М. С. М. се е признал за виновен и се е споразумял с прокуратурата да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 месеца, което се отлага с три години изпитателен срок.

Тъй като на 3 ноември 2015 г. М. С. М. е бил осъден от Районният съд Видин за нелегален трафик на хора през Дунав мост 2 Районният съд е групирал двете наказание и определи подсъдимият да изтърпи най-тежкото от тях - осем месеца затвор, отложени с 3 години изпитателен срок. Към наказанието му е наложена и глоба от 1000 лева.

Определението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Монтана.