Твърденията на банкера Цветан Василев са предмет на разследването на Специализираната прокуратура по делото КТБ.

Това коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на извънреден брифинг днес.

Тя потвърди пред медиите, че по делото КТБ не се е спирало да се работи. "Делото е изключително сложно, многотомно и в момента продължават процесуално-следствените действия. Делото ще влезе с обвинителен акт в съда", заяви Арнаудова.
Тя посочи, че говори от името на наблюдаващите прокурори, които в момента пишат обвинителен акт, който се очаква да е около 35 хиляди страници.

"Така че да се твърди, че не се работи по делото КТБ е абсолютно невярно", заяви Арнаудова.

Арнаудова коментира, че със сигурност имат достатъчно време, по уверение на прокурорите, по делото КТБ. Тя изтъкна, че много често делото е било в съда по искане на прокурорите и това време се приспада от двугодишния срок на давност.
На брифинга стана ясно, че срокът на давност изтича към края на месец април 2017 г и изтъкна, че преди това със сигурност прокурорите ще внесат обвинителния акт.

На въпрос министър-председателят Борисов ще бъде ли разпитван и по този случай, Арнаудова заяви, че ако прокурорите от специализираната прокуратура преценят, че има необходимост от такъв разпит, то той ще бъде проведен.

Арнаудова коментира част от изказаните твърдения от Цветан Василев в телевизионно интервю за рекет от страна на "дясната ръка" на премиера Бойко Борисов - Александър Сталийски, са предмет по делото КТБ.

По думите й изключително голяма част от обстоятелствата, обявени от Василев, са част от разследването за КТБ. "Единственото ново обстоятелство, което не беше известно и не беше предмет на разследване от специализираната прокуратура бе заявеното от Цветан Василев, че Богомил Манчев е направил пред него извънпроцесуални заявления за част от парите по АЕЦ Белене", посочи Арнаудова.
Вчера Софийска градска прокуратура е извикала Манчев да даде обяснение във връзка с тези твърдения, които той напълно отрекъл. Манчев е бил привикан на разпит от прокурори по делото за АЕЦ "Белене".

"Всички обстоятелства, за които говори Цветан Василев, са предмет на разследването", каза Арнаудова. Тя бе категорична, че премиерът Бойко Борисов не се разследва за търговия с влияние.
"Няма как да коментирам Цветан Василев, само мога да кажа, че това, което той твърди, е предмет на нашето разследване и би могъл да го направи, когато дойде и бъде разпитан в качеството му на обвиняем. Това, за което той твърди, истината е, че за тези сделки те наистина са част от разследването", каза още тя.

На въпрос за обществени очаквания за оставка от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, Арнаудова заяви, че няма как да отговори от името на главния прокурор. "Категорично прокуратурата според мен показва, че си върши работата, непрекъснато се повдигат обвинения, внасят се обвинителни актове", коментира Арнаудова.