Ефективна присъда от четири години лишаване от свобода при първоначално строг режим е присъдата, която Окръжния съд в Добрич произнесе за 38-годишния варненец Николай Иванов.

Присъдата е за предизвикана катастрофа при употреба на алкохол и без правоспособност, при която има загинал човек и е ранен още един. Освен това подсъдимият е избягал от местопроизшествието, като е изоставил трупа на спътничката си.

Припомняме, на 14 април 2015 година около 17.15 часа на пътя за село Нова Камена – село Войниково, община Тервел, Николай Иванов управлява автомобил „Мерцедес“ със скорост 154 км в час. Между него и насрещно движещо се „Ауди“ възниква катастрофа. В следствие на високата скорост колата на Иванов се завъртяла на завой. При страничното плъзгане по асфалта задната гума се разкъсала и „Мерцедес“-ът навлязъл в насрещното платно, където ударил автомобил „Ауди“.
От силния удар купето на колата на Иванов се разкъсало. 

Притеклите се на помощ двама свидетели отвели пострадалия водач на „Ауди“-то в болница, а подсъдимият Иванов изоставил спътничката си, която лежала в канавката без признаци за живот, и напуснал произшествието.

Установено е, че Иванов е шофирал с 1.47 промила алкохол. Николай Иванов е с начално образование и никога не е притежавал шофьорска книжка. Осъждан е и е с лоши характеристични данни, посочват от прокуратурата.

Подсъдимият се е възползвал от правото си на съкратено съдебно следствие, за да получи по-ниско наказание.

Присъдата на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.