Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Иса Мехмед и Окръжна прокуратура Варна.

Припомняме, Мехмед е тартор на група за участие в организирана престъпна група, създадена за пране на пари в особено големи размери.

В нея са участвали и Франц Принцов, Цвятко Иванов, Димитър Михалев и Велислав Петков.

За всяко едно от 4-те обвинения, повдигнати срещу 28 годишния мъж от Кърджали - за образуване и ръководене на престъпна група, създадена за пране на пари, за изпиране на парични суми в особено големи размери и за изнудване на две лица, Мехмед се съгласи на различни наказания.

Със споразумението  предвижда той да изтърпи най-голямото от тях в размер на 4 години и половина "лишаване от свобода" и глоба в размер на 5000 лв.

Това наказание за пране на пари в особено големи размери е за престъпления извършени в периода юни 2003 до януари 2008 година във Варна.

 Иса, по прякор "Хакера", е участвал в десетки финансови операции, свързани с източване на банкови карти, предимно на американски граждани от различни щатски банки.

Общият размер на престъплението възлиза на 1 млн. 787 хил. 344,70 лв. Групата е била арестувана през януари миналата година.

Материалите от цялото разследване са общо 77 тома, като само 9 от тях са специалните разузнавателни средства, използвани за разкриване на престъпните схеми за пране на пари и изнудване. Разпитани са десетки свидетели, а разследване за измамите се извършва и в САЩ, припомнят от съда.

Другите 4 лица от престъпната група, също се споразумяха с прокуратурата и вече имат влезли в сила присъди.

 За Франц Принцов присъдата е година и половина затвор и 5000 лв. глоба, за Цвятко Иванов условна присъда - три години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок, за Димитър Михалев също условна 6 месеца "лишаване от свобода", отложени с 3 години, и за Велислав Петков. 1 година затвор, чието изпълнение се отлага с 3 години.

Споразумението предвижда  Мехмед да заплати и равностойността на предмета на престъплението в размер на 1 млн.787 хил. 344,70 лв.

 "Хакерът"  ще заплати и една пета от разноските по делото в размер на 1777 лв. Подписаното днес споразумение има сила на влязла в сила присъда.