Шестима са задържаните при снощната акция на аерогара София за трафик на чужденци. Двама от тях са гранични полицаи. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

"За първи път е налице канал за трафик на чужденци през аерогарата", посочи Цацаров. Схемата е действала доста време.

Двама граничари от летище "София" закопчани за разбития канал за бежанци

Двама граничари от летище "София" закопчани за разбития канал за бежанци

Ставало въпрос за голяма сума пари

Други двама задържани са организатори на канала - чужди граждани, които пребивават у нас около 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал, поясни обвинител номер 1.

Според Цацаров, става дума за трафик на чужденци. Касае се за лица, които пристигат от различни дестинации. Последният, който е и задържан, е от Кипър. Той е пристигнал с нередовни документи на летище "София". Въпреки това, е допуснат.

Тарифата е била 5000 евро на човек. 4000 лв. такса е получавал един граничен полицай.

Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти

Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти

Трафикът е преминавал през летището...

Двамата чужди граждани, които са организатори на схемата, набирали клиенти - лица, които да преминат на територията на ЕС. Задържаните за трафик чужденци са от Бангладеш, но пребивават в България от над 10 години. Те изпращали снимки на граничните полицаи, за да видят как изглеждат хората, които трябва да преминат.

Това стана ясно на брифинг, по време на който началникът на Спецпрокуратурата Иван Гешев и от ДАНС дадоха подробности.

Използвани са фалшиви документи за самоличност. В някои случаи се симулирало за пред камерите, че се дават документи за самоличност.

При вчерашната акция един от граничните полицаи е задържан с 2000 лв. в момент на получаването на сумата.

Към края на деня ще стане ясно колко ще са обвиняемите лица. До края на седмицата Спецпрокуратурата ще внесе мерките им в Спецсъда и ще поиска постоянен арест.

Към момента не може да се каже колко души са влезли чрез този канал. В ДАНС получили сигнала преди два месеца.

Припомняме, през цялата нощ в София полицаи са провеждали акция за пресичане на нелегален трафик на чужденци. Сутринта в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев обяви, че има двама задържани полицаи.

Двама са каналджиите и двама е трябвало да бъдат прехвърлени, поясни Радев. Намерена е и голяма сума пари. Каналът е разбит от ДАНС, МВР и прокуратурата.

Трафикираните чужденци престоявали у нас за известно време. Участниците в престъпната схема ги настанявали в собствените си домове или в хостели.

По случая ще бъде взето отношение и към други служители, които с бездействието си са подпомагали канала.
Шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев се закани, че ще бъдат безкомпромисни към служители, които "заслепени от алчност, жертват сигурността на всички нас".