Близо един милион здравни специалисти не достигат в Европа. За света цифрата е 4 милиона. Тези данни представи във Варна програмният директор по човешките ресурси в публичното здравеопазване към Световната здравна организация (СЗО) проф. Галина Перфилиева, цитирана от БТА.

Недостигът на кадрите засяга най-вече развиващите се страни. Именно поради тази причина милиарди хора на планетата били оставени без качествени услуги.

Перфилиева обясни, че през последните години развитите страни „издърпват" готови кадри от други държави, като не инвестират в образование и подготовка.

Световната здравна организация е приела още през 2010 г. Глобален кодекс и са набелязани мерки за планирането в този сектор.

Консултантът в световната организация проф. Джеймс Бухан коментира, че една от темите, по които СЗО работи активно, е подкрепа на правителствата, за да задържат кадрите си. Той смята, че мотивацията на специалистите не е само във високото заплащане. Значение имали инвестициите в инфраструктурата, развитието на технологиите в лечебниците, хората в системата да имат възможност да се квалифицират и развиват кариерно.

Бухан подчерта, че не на последно място е и общественото признание към тяхната работа. Държава, която разбира, че кадрите й "изтичат", винаги може да потърси подкрепа от СЗО и ЕС.

Страната ни също е сред тези, при които се наблюдава „изтичане" на медицински специалисти. Стотици млади лекари, медицински сестри, фармацевти и други напускат страната всяка година. Така средната възраст на работещите в здравеопазването у нас става все по-висока. Това създава риск един ден да няма кой да се грижи за болните.

Проф. Тодорка Костадинова, зам.-ректор "Международно сътрудничество, акредитация и качество" в Медицинския университет, обясни, че има идея във Варна да се създаде център за обучение на здравни кадри към СЗО. Идеята е той да се занимава с анализи и планиране на здравни политики, особено в частта на човешките ресурси.