Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те не се ползват. Това показа проверка на Върховната административна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

От прокуратурата възложиха мащабна проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) за спазване на нормативните актове по устройство на територията, както и за безопасна експлоатация и технически надзор на всички кабинкови и открити въжени линии в страната. Тя е обхванала всичките 120 броя линии.

Кабинковият лифт в Банско отваря за летния сезон от днес

Кабинковият лифт в Банско отваря за летния сезон от днес

Работното му време е от 8 до 16 часа, а през август то ще бъде удължено

Проверката не е открила нарушения при 71 съоръжения. За 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация.

Установено е незаконно строителство на строеж - Клуб "Руска баня", изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт "Княжево-Копитото, в Природен парк "Витоша".

Турист падна от лифта в Пампорово

Турист падна от лифта в Пампорово

Чужденецът е транспортиран в МБАЛ-Смолян

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са в Природен парк "Витоша" - 13 съоръжения; "Белица" - 7 съоръжения; "Мальовица" - 5 съоръжения. 

От прокуратурата са изпратили предписание до началниците на регионалните ДНСК и до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки за установените нарушения.

Установени са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушения на цитираната наредба са във "Витоша" - 10 и "Боровец" - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

Скиор вися от лифт в Банско

Скиор вися от лифт в Банско

Мъжът се измушил изпод седалката

От прокуратурата наредиха на ДНСК и на ДАМТН да предприемат мерки за спиране на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност.

Контролните органи трябва да преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

8-годишно момче падна от лифта в Пампорово

8-годишно момче падна от лифта в Пампорово

Няма наранявания