Софийски градски съд (СГС) осъди на 5 години затвор бившият депутат от БСП Тома Томов.

За период от 8 години той няма право да заема длъжности като съдия, прокурор, съдебен следовател, частен съдия изпълнител.

Ексдепутатът от Коалиция за България Тома Томов е подсъдим за поредица от корупционни престъпления и престъпления по служба, извършени преди 13 години, когато Томов е прокурор в Оряхово.

През 2007 г. главният прокурор Борис Велчев предложи свалянето на депутатския му имунитет. В мотивите си тогава Велчев посочи, че искането му е свързано с разследване за извършените от Томов действия при заемане на длъжността районен прокурор на Оряхово като уточни. че се касае за подкуп и престъпления по служба.
След анкетна комисия в парламента обаче получи отказ.

На затвор бяха осъдени и другите двама подсъдими по делото.

Димитър Викентиев бе осъден на 6 г. затвор и 9 г. той няма право да заема длъжности като съдия, прокурор, съдебен следовател, частен съдия изпълнител.

Цецо Кривачков бе осъден на 4 г. затвор и 7 г. той няма право да заема длъжности като съдия, прокурор, съдебен следовател, частен съдия изпълнител.

На излизане от съдебна зала Тома Томов заяви, че ще обжалва присъдата, тъй като според него са допуснати „хиляда" процесуални нарушения.

Припомняме, Тома Томов, Димитър Викентиев и Цецо Кривачков са обвинени за корупция, за изтръгване на показания, принуда, осуетяване на наказателното преследване. Първоначално обвинения бяха повдигнати само на Викентиев и Кривачков, но след като на Томов бе отнет депутатският имунитет, той също бе подведен под наказателна отговорност за подкуп, престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение.

Делото датира от февруари 2001 г., когато  Висшият съдебен съвет определя комисия за образуване на дисциплинарно производство срещу Тома Томов - тогавашен районен прокурор на Оряхово. Обвинението е за тежко престъпление по служба, извършено през 1998 г. и процедурата по образуването му е прекратена, когато Томов се кандидатира за депутат и получава имунитет.

В началото на 2007 г., след ревизия в прокуратурата, започва разследване срещу Тома Томов, Димитър Викентиев и директора на следствената служба в Оряхово - Цецко Кривачков. МВР разполага с данни за разговори за решаване на дела, както и съответстващи цени.

При обиск в дома на Викентиев са открити около 50 дела и 50 000 лв. Тогава обвинения са повдигнати само на Викентиев и Кривачков, защото по това време Томов е депутат от "Коалиция за България" и не се отказва от имунитета си. Процесът продължава на 22 декември и върви към приключване.