Софийският градски съд призна за виновен бившия началник на държавния резерв Димитър Димитров и го осъди на пет години затвор, предаде БНР.

Съдът обаче оправда другата подсъдима по процеса - бившата главна счетоводителка Красимир Борисова.

Съдиите постановиха осъдителната присъда въз основа на доказателствата, събрани за това, че Димитър Димитров в качеството си на шеф на Държавния резерв през 2005 година е злоупотребил със служебно положение и е ощетил с неизгодни сделки бюджета на държавата.
Той обаче не намери достатъчно аргументи, за да открие съпричастност към тези престъпления на главната счетоводителка.

Димитров изрази недоумението си от чутата присъда и заяви, че не разбира как може да се твърди, че е ощетил бюджета, при положение, че няма нито един липсващ лев. Той обясни, че вместо него на подсъдимата скамейка трябва да бъде бившият премиер Сергей Станишев.

По думите му Станишев не е изпълнил изисквания по глава, свързана с европейското ни членство за осигуряване на гориво в резерва - нещо, което бившият шеф е направил с цената на сделките, които е сключвал.

Димитър Димитров изрази надежда, че на другите съдебни инстанции делото ще има друг резултат за него. Той каза и и още, че е готов да стигне до Страсбург, за да намери подкрепа за своята истина.

Делото е от т.нар, общественозначими, които страната ни отчита пред Брюксел.

Припомняме, първоначално прокуратурата поиска 9г. затвор за бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров и лишаване от право 2 г. да не може да заема поста председател на държавна агенция.

Димитров и бившата главна счетоводителка на Фонда Красимира Борисова са обвинени в умишлена безстопанственост, като според прокуратурата от сключените сделки за горива държавата е ощетена за около 120 млн. лева.

Първият договор е сключен с фирма от Долна Баня. Сделката е за 9 000 тона дизелово моторно гориво със съдържание на сяра.

Изготвен е протокол за подготовката на доставката на горивото. За всяка стъпка от договора е редовно информирано националното ръководство на държавния резерв.

Другият договор е сключен с „Лукойл" за 45 000 тона гориво. Централното ръководство разпорежда то да се съхраняват в най-голямата база на резерва.