Апелативният специализиран наказателен съд наложи 5-годишни ефективни присъди и глоба от 50 000 и 15 000 лв. на двама трафиканти на хероин от Гърция към България, които първоинстанционният съд признава за невинни.

Втората инстанция потвърждава 4-годишна присъда "Лишаване от свобода" на третия подсъдим по делото.

Трафикантите са задържани на ГКПП "Кулата" преди 6 години, след като в единия от двата автомобила, с които пътували от гръцкия град Серес, са били намерени 2.226 кг хероин. Наркотикът е поставен в акумулатора на една от колите. За целта в кожуха на батерията е поставен по-малък акумулатор, а оставащата кухина послужила за тайник.

За да не будят съмнения у митничарите, трафикантите преценили колата, с която превозват наркотика през границата да бъде такси. За целта още в Гърция акумулаторът с дрогата - първоначално качен на друга кола е прехвърлен на таксито. Обратната размяна трябвало да стане в Сандански.

Разследващите имали информация за предстоящия нелегален внос на високорисков наркотик, следили активната комуникация на трафикантите със СРС и при пристигането им на граничния пункт ги подложили на щателна проверка.

Освен затвор и глоби за трафикантите, Апелативният специализиран наказателен съд присъжда и отнемане на двата автомобила, използвани за пренасянето на наркотици в полза на държавата.