По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура - Сливен, съдът наложи наказание от 5 г. "лишаване от свобода" на 35-годишния Стоян С. от с.Мокрен, общ. Котел.

Той е подсъдим за това, че в периода от 13 септември 2016 г. - 15 ноември 2016 г. в Сливен, в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага, измамил Жулиен И. и с това му причинил имотна вреда в размер на 5 182 лв. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим в затвор.

Подсъдимият Стоян С. е многократно осъждан. Пострадалият Жулиен И. не страда от психично заболяване и към момента на деянието е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

В същото време той е човек с интелектуален дефицит, лесно манипулируем и внушаем, повърхностен в съжденията си и с особено изразена наивност, която е резултат от по ниското му интелектуално ниво. Подсъдимият и пострадалият не се познавали, като за първи път се срещнали на автобусна спирка в близост до Кооперативния пазар в Сливен.

Тогава подсъдимият заговорил пострадалия и на база на твърдение, че имат общи познати поискал сумата от 40 лв. от Жулиен И., за да си купи лекарства. Жулиен И. съобщил, че няма пари в себе си и поканил подсъдимия до дома си, за да му даде исканата сума, което се и случило.

Няколко дни по-късно подсъдимият се обадил на пострадалия, за да му върне парите, но всъщност поискал още. Схемата се повторила още общо три пъти. Стоян С. веднъж твърдял, че трябва да внесе определена сума, за да освободи колата си от заложна къща.

Няколко дни по-късно твърдял, че баща му е катастрофирал и му трябвали спешно пари за операция. При следващия случай Стоян С. отново поискал пари за още медицински интервенции, които трябвало да бъдат извършвани на баща му.

На 23 септември 2016 г., след като пострадалият вече бил изтеглил всички свои спестявания, обвиняемият отново го потърсил по телефона. Казал, че иска да се срещнат, за да му върне парите. Вместо това започнал отново да се оплаква, че има финансови проблеми.

Убедил пострадалия да изтегли "бърз кредит", като по пътя към офиса на търговското дружество подготвил Жулиен И. за въпросите, които служителката от дружеството щяла да му зададе. Така била нанесена имотна вреда на пострадалия общо в размер на 5182 лв.

Присъдата на Районен съд - Сливен може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.