5 години и 5 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим е наказанието, което Варненският окръжен съд (ВОС) присъди на австралиеца Джозеф Лий Смит за блудство с три малолетни лица и за създаването на порнографски материали.

За всяко едно от трите блудства австралиецът получи различен по размер наказание, а на основание чл. 23 от НК, съдът му присъди да изтърпи най-голямото в размер на 4 години и 11 месеца.
Това наказание ВОС завиши с още 6 месеца и така общият размер на присъдата е 5 години и 5 месеца, които Смит ще изтърпи в Софийския затвор.

Процесът срещу 36-годишния поданик на Австралия премина при закрити врати, при условията на съкратено съдебно следствие и пълно признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт.

Съдът му присъди наказание под минимума от 5 години затвор, предвиден от закона.

Чужденецът призна вината си затова, че е блудствал с всяко едно от трите деца, ненавършили 14 години.
При условията на продължавано престъпление от неустановена дата през август миналата година и до 7-ми ноември, когато бил арестуван, Джозеф Смит създал и порнографски материали - снимки и видеозаписи, за които използвал отново малолетните момчета.

Роденият в Канбера медик беше задържан под стража в началото на ноември миналата година и от самото начало на следствените действия срещу него стана ясно, че това не е първата му визита в морската столица. В наета от него квартира в центъра на Варна той е пребивавал и в разгара на лятото, когато отново му "гостували" момченца от ромската махала.

При полицейската акция  по задържането му в квартирата са заварили и част от децата, с които австралиецът блудствал. Тогава полицаите иззели видеокамера, фотоапарат, дискове, медикаменти, секс стимуланти и атрибути. Пострадалите деца, които тогава са били разпитвани пред съдия днес не присъстваха в съда.

В края на ноември миналата година с обвинението, че е сводничил на австралиеца и му осигурявал момчета за блудство и за създаването на порнографски материали във Варна бе арестуван и Халит Вели. През лятото на тази година Вели постигна споразумение за ефективно наказание от 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 500 лева.

Днешната присъда на Варненския окръжен съд от 5 години и 5 месеца, произнесена заради блудствата на австралиеца с малолетни момчета и създаването на порнографски материали подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.