Софийският градски съд осъди на 5 години затвор депутата от ДПС Митхат Табаков, съобщи БГНЕС.

По думите на адвоката на подсъдимия - Българин Българинов, присъдата ще бъде обжалвана, защото според него делото е политическо и няма никакви юридически и правни аргументи, на базата, на които клиентът му да е осъден.

Делото продължи повече от две години. По него Митхат Табаков е обвинен за сключване на неизгодна сделка докато е бил кмет на община Дулово. Заедно с депутата подсъдим в същия процес е бившият заместник-кмет на общината Алтан Чаушев, който получи четири години затвор.

Присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, според държавното обвинение като кмет на община Дулово през 2009 година, Митхат Табаков е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води по проект на Оперативна програма "Околна среда", като не е спазил Закона за обществените поръчки. Според обвинението, общата сума на сключения договор е над 28 млн. лева, а произлязлата щета за общината е на стойност над 11 млн. лева.

Другият подсъдим Алтан Чаушев е участвал в назначена комисия по Закона за обществените поръчки, като е убеждавал другите членове на комисията да сключат  договор с определена фирма.

Табаков е подсъдим и по друго дело, по което обвинителният акт бе внесен на 14 октомври тази година от Софийската градска прокуратура. Депутатът от ДПС е обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери.

Според обвинението, в периода от месец октомври 2004 година до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на общината, Табаков е поискал и приел парична сума в размер на 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД в гр. Силистра Петко Горбанов. Табаков е получил парите на 19 ноември 2004 година по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с "В и К" ООД - гр. Силистра, за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".