5 години затвор при първоначален строг режим присъди Варненският окръжен съд на 27-годишния Йордан В. Атанасов от Варна за грабеж на мобилен телефон.

Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, уточнява пресслужбата на съда.

Съдът призна вината му затова, че на 20 август 2005-та във Варна ограбил мобилния телефон, марка „Сони Ериксон” на Юлиян Велчев, като употребил заплахи.

Пострадалият, който живее във Вълчи дол пристигнал същия ден със свой приятел във Варна, за да закупи части за автомобила си.
На излизане от магазина Йордан ги заговорил и поискал мобилен телефон, за да се обади на приятел. След първоначалния отказ той заплашил младежа с нож и допълнил, че ако не получи телефон ще го пребие.

След като взел GSM-а Атанасов продължил със заплахите и дори поискал 15 лв., за да върне телефона. Юлиян отказал да плати и останал без мобилното устройство.

Стойността на телефона възлиза на 238,50 лв. В хода на съдебното дирене подсъдимият бе разпознат отново от пострадалия и неговия приятел. Йордан отрича вината си от самото начало на разследването и по време на процеса.

Атанасов е с богато съдебно минало. Квалификацията „опасен рецидив” се обуславя от многократните му осъждания като непълнолетен и пълнолетен за кражби, грабежи и дори за блудство през 2000 година. Последната му присъда е влязла в сила през октомври 2004 година.