Партия „Свободен народ" подложи на „изпитание" главния прокурор, като поиска Сотир Цацаров да разпореди наказателни процедури по различни казуси, в които е замесено името на премиера в оставка Бойко Борисов.

Единият от случаите, по който се иска проверка, касае разбитата през 1995 година нелегална фабрика за цигари в бургаския квартал „Крайморие". Акцията е по сигнал, че в складове на държавна фирма, дадени под наем на частна фирма, има тайно производство. По това време Бойко Борисов е съдружник във фирма „Тео интернационал", наемател на складовете, заедно с Румен Николов-Пашата и Иво Каменов от варненската групировка ТИМ. В протокол от заседание на дружеството, като приносител на акции е присъствала и Цветелина Бориславова - Карагьозова.

От „Свободен народ" настояват да се провери и друг случай, който медиите поставят на бюрото на Цацаров още като кандидат за главен прокурор. Става дума за смъртта на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. беше убит, след обстрел с гранатомети от спецполицаи.

След случая „Чакъра" се нарежда и случаят „Мишо Бирата", където също „изплува" името на министър-председателя в оставка. Тук любопитно е израстването в кариерно отношение на наблюдаващия прокурор Пламен Георгиев.

„Главният прокурор трябва да разпореди проверка на действията му и с оглед на факта, че след като приключва проверката със заключение, че няма данни за нарушения и престъпление, той получава шеметна кариера - от прокурор в Софийска градска прокуратура, прокурор и ръководител на екип във Висша касационна прокуратура, заместник-административен ръководител на Специализираната прокуратура, става заместник-министър на правосъдието," подчертават от „Свободен народ."

След заместник-министерския пост Пламен Георгиев получава от Бойко Борисов и поста на  председател на Комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, известна като Комисията „Кушлев". Създава се впечатление, че в личния си контакт като проверяван Бойко Борисов е „оценил" професионалните  качества на прокурора и се е реванширал и изразил благодарност  за заключението му по случая.

В писмото до главния прокурор място намира и папката „Буда". От „Свободен народ" настояват да се направи проверка на работата на водещия офицер Младен Георгиев за установяване какво е докладвал за ефикасността на секретния сътрудник Бойко Борисов и да се установи дали като главен секретар на МВР е имал някакво участие в назначаването на Георгиев на секретен щат  в Националната служба за сигурност като офицер на оперативно внедряване  и да се установи от кого е предложен за това назначение.

Петата причина Борисов да бъде разследван, според наскоро учредената партия, е „бомбата", която министър-председателят в оставка хвърли, малко след като подаде оставка на целия кабинет, а именно, че Ахмед Доган го е поръчал.

Целта на проверката, според "Свободен народ", е да се види дали изобщо има такава информация и ако има класифицирана ли е, и ако да, защо Борисов я оповестява.

Припомняме, Сотир Цацаров вече възложи такава проверка да бъде направена от ДАНС.