5% от БВП да отиват за здравеопазване, поискаха в декларация участниците в 15-то юбилейно честване на Деня на българския лекар днес.

Декларацията ще бъде изпратена до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и парламентарната здравна комисия.

В нея се настоява още да отпадне „противоконституционното задължително членство" в БЛС, а в преговорите по Националния рамков договор официално да се включат сдруженията на изпълнителните директори и общопрактикуващите лекари.

Освен това социалното министерство трябва да поеме заплащането на потребителските такси за здравнонеосигурените и освободените от нея пациенти, смятат участниците във форума.

Денят на българския лекар бе отбелязан при полупразна зала днес в киносалона на ВМА, съобщава zdrave.net.

Празникът се отбелязва от 1994 г. в деня на св. Иван Рилски Чудотворец, но тъй като тази година датата 19 октомври се пада в неделя, честването му бе насрочено за днес.

Здравният министър д-р Евгений Желев не се отзова на поканата за форума.

Лекари ще изпратят писмо до омбудсмана Гиньо Ганев, с което ще потърсят съдействие за отмяна на задължителното членство в Българския лекарски съюз.

В писмо до столичния кмет Бойко Борисов пък участниците в днешното събитие ще поискат пет улици в София да бъдат кръстени на видни лекари.