Съдът освободи задържания с подкуп доктор от Пирогов Марио Сарафов срещу парична гаранция от 500 лв.

Припомняме, на 15 февруари служители от икономическа полиция на шесто РПУ задържаха в „Пирогов" анестезиолога от урологична клиника д-р Марио Сарафов в момент на получаване на подкуп от 60 лв., поискани за предстояща операция на дете.

Прокуратурата искаше постоянна мярка за неотклонение „задържане под стажа" поради опасението, че лекарят все още не е отстранен от длъжност в „Пирогов", където детето, за което е поискал подкуп продължава да се лекува.

Съдът прецени, че това не е предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и се обоснова, че с налагането на по-лека мярка ще се обезпечи присъствието на подсъдимия на делата.

Защитата представи експертиза за здравословното състояние на доктора. Според нея той е с остра бъбречна недостатъчност, диабет и хипертония.

Според защитата родителите на оперираното момче си противоречат в дадените в досъдебното производство показания.

Майката посочва, че докторът искал по 50-60 лв. за операция, а след това ги закръгля на 100 лв.
Бащата в същото време казва, че няма конкретна сума, която да се иска за подкуп.

Детето е постъпило в болницата на 11 февруари, а операцията е извършена на 12. Оплакването на бащата в 6-то РПУ е на 13 февруари.

След като са му дадени белязаните пари като специално разузнавателно средство, бащата Колев няколко дни не може да открие доктора, за да му даде подкуп. Според защитата това са провокативни действия от страна на бащата, тъй като е нечувано даващият подкупа да определя сумата и след това да не може да открие този, който го подкупва.

Друг довод на защитата е, че Колев е поискал 200 лв. белязани пари, което означава, че не му е посочена конкретна сума.

Съдът се произнесе, че въпреки противоречивите показания и факти, не може да бъде игнориран значимият за делото факт, а именно, че сумата е била получена от подсъдимия.

Според съда обаче Сарафов има чисто криминално минало, не е нарушавал законите на страната, установен е адресът на който живее, както и местоработата му, така че няма опасност да се укрие.

Мярката, наложена от съда може да се обжалва в тридневен срок, като в случай, че постъпи жалба, тя ще бъде разгледана на 26 февруари.