Прокуратурата в Ямбол даде на съд 57-годишния Камен. К от Кюстендил за подбуда и съучастие в пренасянето на над 15 кг хероин от Турция в България.

Контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, информират от съда.

Рекордно голямото количество наркотик - 15 794,95 гр - възлиза на близо милион и половина лева.

Обвинението на Камен е за това, че е склонил 45-годишния Явор да прекара през границата голямото количество дрога. Престъплението било извършено през ноември 2015 г.

Камен се свързал няколко месеца по-рано с Явор, който имал финансови проблеми, защото не можел да си намери постоянна работа. Камен преписал кола на името на Явор и двамата се разбрали, че ще направят контрабандната схема.

Осъдиха софиянец, пренесъл 15 кг хероин

Осъдиха софиянец, пренесъл 15 кг хероин

Осем години и половина затвор

Когато отишли в Турция, те скрили хероина в тайници в колата, приличащи на фабрично поставени бутилки за метан.

На граничния пункт в Лесово, обл. Ямбол, при опит за влизане обратно в България, колата била претърсена от митничари.

Митническите служители открили стоката и веднага задействали досъдебно производство.

За това тежко умишлено престъпление, извършено от Камен, предвиденото наказание е затвор в срок от 15г.-20г. и "глоба" от 200 000лв. до 300 000лв. и отнемане на предмета на контрабандата в полза на държавата.

Припомняме, че Явор беше осъден на осем години и половина затвор. Той се призна за виновен и подписа споразумение с Прокуратурата, според което наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим, а Явор ще трябва да заплати и "глоба" в размер на 100 000 лв.