Четири години, единадесет месеца и двадесет и девет дни е присъдата за непълнолетните Стайко Благоев и Спас Цончев.

Те бяха признати за виновни за това, че на 16 януари 2010 г. в село Голям Чардак са убили осемдесет и две годишния Марин Деков, припомня радио Пловдив. От беззащитния старец двамата взели „крупната" сума от 6 лв.

Двамата подсъдими се познавали отдавна и били приятели. Предният ден се срещнали в дома на единия и употребили алкохол. След това решили да посетят стареца, като се уговорили да вземат парите му.

В дома на пенсионера момчетата се нахвърлили върху жертвата, съборили го на пода и му нанесли множество силни удари с ритници. Питали го къде са му парите, а той им казал, че няма и започнал да ги моли „Отидете си с мир".

Цончев останал при пострадалия, притиснал го с колене към пода, извивайки му главата настрани, а през това време Благоев започнал да претърсва другите стаи на къщата за пари. Не намерил нищо, след което се сменили и Цончев отишъл да търси. В джоба на панталон намерил 6 лв.

При напускането на жилището двамата скъсали телефонния кабел и избягали. С парите си купили тарелка с кебапчета и кутия с цигари, след което отишли в дома на Цончев, опекли кебапчетата и ги изяли, като продължили да пият.

Междувременно в резултат на побоя пострадалият Деков починал. Той бил открит на следващия ден от сина му, който отишъл да го посети. Веднага се обадил в полицията и няколко часа по- късно подсъдимите били задържани.

Момчетата са осъдени да заплатят на близките на пострадалия сумата от общо 50 000 лв. за причинени неимуществени вреди. Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие. Двамата признаха вината си и поради тази причина съдът им определя наказание под предвидения минимален размер.