Присъдите по едно от първите дела за престъпна схема за придобиване на имоти чрез фалшифициране на нотариални актове и за присвояване на средства от проект, финансиран по програма ФАР, бяха прочетени днес от Русенския окръжен съд.

Срещу четирима души бяха повдигнати 53 обвинения, 43 от тях - срещу Юлиан Спасов - бивш председател на МСДС в Русе.
Заедно със Спасов обвинени са и неговият баща Сашо Спасов, дядо му по майчина линия Иван Михайлов и партньорът му Емил Каракашев.

Материалите по разследването са събрани в 25 тома. В тях се включват и документи от Европейската служба за борба с финансовите измами.

Доказано е, че Юлиан Спасов е присвоил 20 хиляди евро от програма "ФАР-Аксес", отчитайки парите с фалшиви фактури.
Разпитани са 66 свидетели от цялата страна и са изготвени експертизи от 12 вещи лица, съобщава Русе инфо. 

Престъпната група е фалшифицирала нотариални актове, за да придобие едни от най-хубавите сгради в центъра на Русе.
Реституираните по този начин държавни имоти са на стойност повече от 800 хиляди лева по цени към 2002 г., съобщи наблюдаващият прокурор Кремена Колицова.

Сред тях е дори строената в края на 19-и век сграда на банка "Гирдап", която сега е предоставена на местния клон на Сметната палата. Същата схема е била подготвяна и за София. В нея е била включена срутилата се сграда на улица "Алабин".

Русенският окръжен съд наложи на основния обвенияем Юлиан Спасов шест години затвор, две години без право да упражнява търговска дейност и да бъде материално-отговорно лице и глоба от 7400 лева.
Неговият партньор Емил Каракашев и дядо му Иван Михайлов получиха тригодишни условни присъди с по пет години изпитателен срок и конфискация съответно на четвърт и на половината от имуществата.
Сашо Спасов бе осъден да плати 1500 лева глоба.

И осъдените, и прокурорът заявиха след делото, че ще обжалват днешното решение на съда.