Бившият кмет на Видин Румен Видов получи 6-годишна присъда за длъжностно присвояване, съобщи БНР. Присъдата може да бъде обжалвана.

Третото поредно дело срещу бившия кмет на община Видин Румен Видов бе гледано на 30 март, след отвод на Видинския районен съд, съобщи Милена Бранкова - председател на Районния съд в Монтана.

Обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери, улеснено от престъпление по служба. Видов не е направил правилно годишна инвентаризация на задълженията на Община Видин и не е водил изпълнението на бюджета. Сключени са договори с три охранителни фирми. Парите са на стойност около 4 милиона и 800 хиляди лева. Договорите са подписани с човек, който почива в хода на делото.

Бившият кмет на Видин е обвинен в това, че е нарушил служебните си задължения по тогава действащия Закон за общинските бюджети и Закона за финансов контрол.

Дадоха 5 години зад решетките на бившия кмет Румен Видов

Дадоха 5 години зад решетките на бившия кмет Румен Видов

Ощетил хазната с 224 бона за фалшива охрана на обекти

Припомняме, на 9 декември 2016 г. бившият кмет на Видин получи втора осъдителна присъда от монтанския окръжен съд. Тя беше за фалшива охрана на обекти, съобщиха от прокуратурата. Делото се гледа от магистратите от Монтана, защото съдиите във Видин си направиха самоотвод.

Преди това Видов вече има една осъдителна присъда от 4,5 години от монтанския окръжен съд за присвояване на средства чрез "кухи" фирми, на които били платени суми за сметопочистване, въпреки че такова не било извършено.

4 години и половина затвор за екскмета на Видин Румен Видов

4 години и половина затвор за екскмета на Видин Румен Видов

Заради присвояване на пари