Бившият кмет на Видин получи втора осъдителна присъда от монтанския окръжен съд, този път за тарикатски номера с фалшива охрана на обекти, съобщиха от прокуратурата.

Делото се гледа от магистратите от Монтана, защото съдиите във Видин си направиха самоотвод.

Припомняме, че Видов вече има една осъдителна присъда от 4,5 години от монтанския окръжен съд за присвояване на средства чрез "кухи" фирми, на които били платени суми за сметопочистване, въпреки че такова не било извършено.

4 години и половина затвор за екскмета на Видин Румен Видов

4 години и половина затвор за екскмета на Видин Румен Видов

Заради присвояване на пари

Обвиняемият Румен Видов e избран за кмет на община Видин през 2007 г. След изтичане на четиригодишния му мандат правомощията са прекратени на 2 ноември 2011 г.

Докато е седял в кметското кресло е успял да възложи охраната на почти всички недвижими имоти, които са собственост на Община Видин на търговското дружество "Марина интернешанъл" ЕООД - Видин.

Въпросната фирма била представлявана от управителя Кочо Кочев и пълномощника Милена Миланова. Последната също получи 4,5 години затвор по предното дело за фалшивото сметопочистване.

Тримата имали дългогодишно познанство и били в близки отношения.

Освен това, бащата на съучастничката Миланова е назначен от кмета Видов за кметски наместник на село Долни Бошняк, а бащата на Кочов пък работил в общинската администрация.

В края на 2008 г. Видов, без да проведе задължителната обществена поръчка, сключил първите договори с "Марина интернешанъл" ЕООД.

Услугата, която фирмата трябвало да извърши, била денонощна невъоръжена охрана. Сред уж охраняваните обектите са парк "Нора Пизанти", Спортен комплекс - Видин, Гребната база, както и необщинските - музей "Кръстата казарма" и Еврейска синагога. Последната е собственост на Сдружение "Регионална организация на евреите в България Шалом".

Цените по договорите са от 1000 лв. до 1250 лв. на месец, които идвали от средствата на общината.

През следващата година практиката продължила. Към уж охраняваните обекти се добавили и Крайдунавски парк - от колодрума до крепостта Баба Вида, парковете Рова и Владикина бахча, Гробищен парк (стар и нов) ведно с Дом на покойника, Руското военно гробище, Гробищен парк на новото гробище в местността Алимана на главен път Е-79, както и Централен общински пазар.

За тази цел Видов сключил шестмесечен договор с цена за всички обекти 8200 лв. на месец без ДДС, без конкретна цена на отделните позиции.

Оказало се обаче, че нито един от тези обекти не е бил охраняван от "Марина Интернешанъл".

Обвиниха бившия кмет на Видин и за парите за футболния отбор

Обвиниха бившия кмет на Видин и за парите за футболния отбор

Той е дал 470 770 лв. допълнително без да е гласувано в Общинския съвет

Разпитаните 63-ма свидетели потвърждават, че охранителна дейност от дружеството не е била изпълнявана. само за някои от обектите пазачите давали дежурства само нощем, а не по 24 часа.

До Еврейската синагога например не е имало никаква охрана, за което свидетелстват явните следи от употреба на наркотици в периметъра на обекта и тоталното разрушение на сградата.

Охраната на музей "Кръстата казарма" се извършвала от полицията, а не от дружеството.

За капак след поемането на "охраната" от "Марина интернешанъл" на гробищните паркове зачестили дребните кражби от гробовете, което вбесило хората и жалбите завалели.

Миланова пък издала 196 фалшиви фактури от името на "Марина интернешанъл" за пред община Видин именно за услугата "охрана".

Щом ги давала на общината, парите веднага били плащани, въпреки че на други фирми и доставчици парите били забавяни.

От свидетелските показания става ясно, че когато бившият кмет искал да се плати нещо, не е имало никакво значение какво е мнението на счетоводителя или на финансовия контрольор, които на практика били зависими от него като техен работодател.

Общият размер на изплатени суми от Община Видин на "Марина Интернешанъл ЕООД по всички договори е 224 010 лв.

Съдът в Монтана призна обвиняемите за виновни. Румен Видов получи 5 години. Четири и половина дадоха на Милена Миланова и три години "Лишаване от свобода" с четиригодишен изпитателен срок - за Кочо Кочев.

Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.