6 от 13 обекта в област Пловдив добиват незаконно инертни материали. Това стана ясно в хода на проверка за установяване извършването на незаконен добив на инертни материали на територията на пловдивска област. Проверката беше разпоредена със заповед на окръжния прокурор на град Пловдив Румен Попов.

На 4 ноември, събота, екипи на икономическа полиция и наблюдаващия прокурор извършват внезапни проверки на 13 обекта на територията на областта, за които данните от предварителният анализ сочат, че вероятно се използват за незаконно придобиване на инертни материали.

В хода на проверките в 6 от обектите наистина е установено незаконно добиване на инертни материали.
Съставени са 6 досъдебни производства за кражба на инертни материали. След съставянето на актовете компетентните органи са започнали и проверка за данъчни престъпления и престъпления против собствеността спрямо същите обекти.

За един от камионите, намиращи се на територията на обектите, е установено, че е с поставен регистрационен номер на лек автомобил, което е измама с регистрационни номера. По този случай е започнало самостоятелно досъдебно производство.

Само за два от проверените обекти са представени документи, удостоверяващи правомерно извършване на добив и сепариране на инертни материали.

В хода на проверката са намерени 30 камиона, 15 багера, 7 фадроми, 3 гондоли, 2 влекача, 1 булдозер, 1 верижна машина, 2 цистерни, 1 автокран, 1 автогрейсер, 1 трактор с ремарке, 11 съоръжения за вадене на пясък и сепариране, 2 леки автомобила и 2 микробуса. Техниката е запечатана. Голяма част от описаната и запечатана техника е била заварена в работен режим.

Работата по проверката и досъдебните производства продължава. Определеният срок за приключване на проверките за случаите, в които не са започнати досъдебни производства, е до 15 ноември.