Само 27% от българите се интересуват от това какво представлява донорството. Това показват данните от проучване, направено от "Галъп Интернешънъл."

Ниският интерес сред обществото към темата е проблем за развиването на трансплантациите у нас. В същото време над 800 души чакат за животоспасяваща операция.

Най-много хора, които се интересуват от донорството са тези със средни доходи - 41%, висшистите - 40% и жените - 31%. Едва 14% от българите са обсъждали темата за донорството и каква е тяхната воля с близките и семейството си.

Въпреки ниския интерес към темата 60% от хората заявяват, че са готови да дарят органите си, за да помогнат на друг човек. Отново най-многобройни са висшистите - 68%, хората със средни доходи - 70%, образованите българи, говорещи чужди езици, пътуващи, ползващи интернет - 68%.

Едва 18% не са съгласни да бъдат донори, а 22% нямат мнение по темата. Сред несъгласните преобладава делът на пенсионерите - 25%, жителите на малки градове - 24%, българите с основно и по-ниско образование.

Основната причина за отказите от донорство е страхът на хората, че органите им може да не се използват правомерно. Това недоверие е пряко свързано с представянето на темата в медиите. Телевизиите, радиата и вестниците са основните източници за информация по темата за 65% от българите, от интернет са се запознали с донорството 11% от хората. До информация от личния си лекар са прибягнали едва 3%.