Проучване на Европейския парламент е установило, че 6 от всеки 10 медицински специалисти се чувстват застрашени от заразяване с нетретирана употребена игла.

Причината за това е, че при неправилно унищожаване на игли и спринцовки се създава особено голям риск за нараняване или повторна употреба. Това съобщиха от Международната изследователска фондация "Хасуми - България", цитирани от Здраве.нет.

Според проучването в Европейския съюз ежегодно има над 1 000 000 наранявания с употребени игли.
Установено е, че поради повторна или неправилна употреба са регистрирани около 16 млн. заразявания с Хепатит В, 4,7 млн. заразявания с Хепатит С и 1,6 млн. заразявания с ХИВ.

В случай на убождане от заразена игла шансовете за заразяване са 1:3 за хепатит B, 1:30 при хепатит C и 1:300 при ХИВ.

В периода 1996-2000 г. най-малко 4 здравни специалисти във Великобритания са починали след заразяване на работното си място с вируса на СПИН, а 9 са заразени с хепатит С.

62 до 88% от нараняванията могат да бъдат избегнати чрез използването на по-безопасни медицински устройства - самоприбиращи се в спринцовката игли, различни способи за ефективно унищожаване на отпадъците и пр.

Повечето застрахователни компании в САЩ не сключват договори с лечебни заведения, ако нямат унищожители на игли в манипулационните си.

Голяма роля играе обучението на персонала и въвеждането на бази данни за регистрация на инцидентите, както и усъвършенстване на механизмите за тяхното избягване.

За унищожаването на употребените спринцовки в света най-често се използват апарати, които чрез волтова дъга създават много висока температура. Тя стопява метала на иглата, като същевременно отпадъкът се смила на прах. В резултат се стига до пълно елиминиране на опасността от убождане и заразяване.

Фондация "Хасуми" подари подобни апарати на Националния център по заразни и паразитни болести-София, Националния център по трансфузионна хематология-София, СБАЛАГ "Св. Марина"-Плевен, Специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров"-София.