60,8% от хората в страната смятат, че не е нужно при всяка ситуация да има лекар в екипите на спешна помощ. Това показват резултатите от анкета на здравното ведомство, в която са участвали 423 души за периода от 5-15 май.

33,6% от анкетираните не намират за удачно включването на парамедици в спешната медицинска помощ. Останалите 5,7 % от участниците не могат да преценят дали това е необходимо.

Въвеждането на парамедици се предвижда в Проекта на Концепцията за развитие на „Спешната медицинска помощ в България", а целта е да се подобри кадровия дефицит в системата. За обучението на парамедиците се предвижда създаването на курсове до 2 години в акредитираните структури.

Здравното министерство предвижда да се изгради система и национален център за продължаващо обучение, максимално ще се облекчи и засили приема на лекари, специализиращи „Спешна медицина".

Изключително важно е и доходите на лекарите в спешните центрове да станат съизмерими с доходите на колегите им в извънболничната помощ. Това означава стартовите възнаграждения на медицинските специалисти да бъдат 3 пъти минималната работна заплата или 720 лв.