984 антики са иззели полицаите в рамките на операция Pandora, която се е провела от 7 до 11 ноември в страната.
65-има са задържаните за извършени престъпления, свързани с културно исторически ценности, образувани са 21 досъдебни производства, отчитат от МВР.

Операцията е част е планирана по приоритетна област "Престъпления против собствеността" срещу престъпления, свързани с културни ценности на територията на държави - членки на ЕС. Затова и в един и същи период такава операция се е провела във всички страни, членки на ЕС.

Иззетите общо 984 движими културни ценности са антични монети, украшения, съдове, оръжие и картини - предмет на престъпление, както и множество металдетектори послужили за незаконно търсене на археологически културни ценности.

В акцията са участвали служители на ГД"Националана полиция", ГД "Гранична полиция", СДВР и областните дирекции на МВР в страната, експерти от Агенция "Митници". Тя е проведена под ръководството Върховната касационна прокуратура. В хода на операцията са проверени 781 археологически недвижими и търговски обекти, извършващи търговска дейност с културни ценности, 39 624 лица и 21925 моторни превозни средства.