Специализирана полицейска операция с фокус върху контрола на товарните автомобили и автобусите се провежда от днес до края на седмицата в цялата страна, съобщиха от МВР.

Операцията е по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" Roadpol и такива се осъществяват във всички страни в ЕС. Информация за проверките е представена на брифинг от гл. инспектор Дамян Владинов от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). У нас те се извършват от съвместните екипи на "Пътна полиция" и изпълнителните агенции "Автомобилна администрация" и "Главна инспекция по труда". Следи се основно за спазване на разрешената скорост, шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на времето за почивки от водачите, за претоварване и за изрядност на документите, уточни Антон Ставрев от "Автомобилна администрация".

Автобус на градския транспорт в София помете коли и павилиони

Автобус на градския транспорт в София помете коли и павилиони

На 53-годишния шофьор му е прилошало

Засилени проверките на автобуси и камиони по линия на Roadpol се извършват три пъти годишно. При пътнотранспортни произшествия (ПТП) с товарни автомобили и автобуси последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-големи в сравнение с останалите тежки пътни инциденти.

Поради нарушения на автобусни шофьори през миналата година са станали 173 тежки катастрофи, при които са загинали 6-ма и са ранени 241 души. Заради извършени от водачи на камиони нарушения през 2023 г. са възникнали 669 тежки пътни инцидента с 60 жертви и 830 пострадали.

Двама тежко ранени при катастрофа в Кресненското дефиле

Двама тежко ранени при катастрофа в Кресненското дефиле

Ударили са се лек автомобил и товарен камион