Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пловдив са разкрили и задържали извършител на две измами за общо 68 000 лева, съобщават от полицията.

Измамникът е 69-годишен. Той е хванат след разследване, проведено по досъдебно производство на "Криминална полиция" под наблюдението на Районната прокуратура в Пловдив. Според събраните до момента доказателства той измамил двама мъже в периода от март 2022 г. до юни 2024 г.

Измамникът ощетил единия потърпевш с общо 60 хиляди лева, които получил по банков път или на ръка. Обещал му доставка на 1500 метални варела за пчелен мед от Украйна, като представил съответната техническа документация и бил подписан фиктивен договор. Впоследствие измамният сценарий продължил с твърдения за редица непредвидени обстоятелства за забавяне на вноса и искане на още пари за преодоляване на пречките.

След 5 години: Дават на съд дупничанин, завлякъл грък с 23 000 евро в сделка за тир

След 5 години: Дават на съд дупничанин, завлякъл грък с 23 000 евро в сделка за тир

Мошеникът е подсъдим и по друго дело за измама в особено големи размери

Със значително по-малка сума бил ощетен вторият потърпевш - 8000 лева. Пред него измамникът също се представил като вносител на изгодни стоки от чужбина, като в случая обещал внос на автомобил от Южна Корея. Излъганият дал авансово определена такса, а после трябвало да доплаща за ремонт, включване в група на шофьори за междуградски превоз, издаване на стикери за упражняване на таксиметрова дейност и др.

Задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, а с решение на съда му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".