Седем обвинения по три текста от Наказателния кодекс са повдигнати срещу доскорошния ръководител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Обвиненията срещу него са повдигнати и за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е бил началник на Областния отдел "Автомобилна администрация" в Плевен.

Специализираната прокуратура вече е предала на Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу осем участници в организирана престъпна група за корупционни престъпления. Сред обвиняемите са още бивши и действащи служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Масови арести в Автомобилна администрация при акция на ГДБОП и ДАНС

Масови арести в Автомобилна администрация при акция на ГДБОП и ДАНС

Сред арестуваните е и шефът на бившата служба ДАИ, сега Автомобилна администрация, Цветелин Цветанов

Припомняме, в края на месец март 2016 година бяха задържани най-малко 14 души по подозрения за корупция при специализираната акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура. Между задържаните беше и бившият шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Той беше посочен за ръководител на организирана престъпна група, която освен че е търгувала книжки, е събирала и такса "спокойствие" от превозвачески фирми.

Припомняме и че при разследването веднага след ареста на Цветелин Цветанов длъжностните лица определиха като "пещерата на Аладин" тайника в къщата на тъста на Цветанов в Долни Дъбник.

При операцията бяха иззети около 400 000 лв. са, като у самия Цветанов 175 000 лева.

Обвинения са повдигнати и срещу другите членове на организираната група - Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова.

Тайникът с парите на арестувания шеф на ДАИ бил като „пещерата на Аладин”
Обновена

Тайникът с парите на арестувания шеф на ДАИ бил като „пещерата на Аладин”

Освен пари са открити и изпитни бланки, предварително попълнени

Според доказателствата Цветелин Цветанов e организирал групата през февруари 2015 г. От тогава групата осъществява паралелна дейност по събиране на т.нар. "такса спокойствие" от автопревозвачи под паравана на Изпълнителната агенция.

От обвиненията срещу престъпната група става ясно, че тя е покровителствала или е извършвала формални проверки - оказвала е натиск срещу превозвачи да плащат на инспектори от ведомството с цел да не им се извършват проверки. Групата е обвинена и за това, че е манипулирала изпити за придобиване книжки за леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, като за целта се е осъществявало нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници и други. Според обвинението престъпната група е назначавала и служители в агенцията срещу подкупи.

Корупцията в Автомобилна администрация - замитана и покривана от най-високо ниво?
Обновена

Корупцията в Автомобилна администрация - замитана и покривана от най-високо ниво?

Цецка Цачева отрече да е номинирала Цветелин Цветанов

За създаването на групата са привлечени хора на ръководни позиции в областните отдели в страната и прилагащи контролните и лицензионни правомощия на Изпълнителната агенция в различни региони. Цветанов лично координирал действията на участниците в групата, информирал се ежедневно за тях и поставял задачи, съобщи прокуратурата.

В началото на месец ноември 2016 година Апелативният специализиран съд не пусна от ареста бившия шеф на агенцията Цветелин Цветанов, който поиска по-лека мярка за неотклонение поради болест.