Над 70 % от аптеките в страната се включиха в днешния протест срещу политиката на МЗ по отношение на фармацевтичния сектор.

Най-много аптеки бяха затворени в градовете Перник, Благоевград, Враца, Кюстендил, Габрово, Кърджали и Смолян, съобщават от Българския фармацевтичен съюз.

Над 70% от аптеките затвориха врати между 12.00 и 13.00ч, а в Перник за 2 часа по-дълго - от 10.00 до 13.00ч.

Решението на проблема с цените на лекарствата е в ДДС-то

Целта на протеста е публично да се изрази несъгласието на българските фармацевти с действията на МЗ, тъй като многократните опити за конструктивен диалог с министерството се оказаха напразни, заявяват от БФС.

То системно не зачита експертните препоръки на Българския фармацевтичен съюз в качеството му на законова съсловна организация и го изолира от подготовката на изключително важна за сектора нормативна уредба, категорични са от БФС.

Негативните последствия от това засягат не само фармацевтите, но в крайна сметка рефлектират и върху самите пациенти.

За да не се прекъсва достъпа на хората до лекарства по време на протеста, на вратите на аптеките, които бяха затворени, имаше поставени указания за най-близката дежурна аптека в случай на спешна нужда.

Стачкуваха:

Перник 100%
Кюстендил 100%
Габрово 100%
Кърджали 100%
Благоевград 100%
Враца 100%
Смолян 100%
Хасково 95%
Силистра 95%
Велико Търново 95%
Пазарджик 90%
Бургас 90%
Разград 90%
София-област 80%
Сливен 80%
Добрич 75%
Стара Загора 75%
Пловдив 50%
София-град 50%
Шумен 30%
Търговище 30%


Русе, Варна, Ловеч, Видин, Монтана и Ямбол подкрепят протеста символично, поради лошите метеорологични условия и затруднените комуникации към момента.

Българският фармацевтичен съюз се обръща към пациентите с призив да проявят съпричастност към протеста. Фармацевтите също искат да бъдат намалени цените на лекарствата, но това може да стане само ако се използват правилните механизми.

С приетата наредба министерството намалява надценките на аптеките и дистрибуторите, а това е най-малкият компонент, който формира крайната цена на лекарствените продукти. Така не се стига до реално понижаване на цените.

В някои случаи дори може да се стигне до повишаване, твърдят от съюза.

С намаляването на приходите на фармацевтите те няма да могат да инвестират достатъчно средства за покриване изискванията на приетите наскоро Правила за добра аптечна практика, се казва още в позицията на фармацевтите.

БФС нееднократно е заявявал, че реалният начин за понижаване цените на лекарствата е премахването на ДДС върху тях, както е в редица европейски страни, категорични са от БФС.