Общите плащания в системата на здравеопазването за 2006 г. са в размер на 160 млн. лева.

75 милиона oт тях са нерегламентирани, тоест липсва издаден документ за плащане.

Това сочи доклад от проучване в рамките на проекта „Проблеми на неформалните плащания в здравния сектор и възможните политически решения", съобщи zdravenet.

Докладът е изготвен от екип на Институт „Отворено общество", Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване, Институт за развитие на публичната среда и Гражданско дружество „Експертни анализи". Проучването е проведено през май 2007 г. от Институт „Отворено общество" и Агенция „Факт маркетинг".

В посочената сума не влизат плащания за лекарства, помощни средства и консумативи извън системата на медицинските услуги, както и стоматологичната помощ.

Въпреки това цифрите не кореспондират с популярната теза в публичното пространство, че средствата в системата на здравеопазването са крайно недостатъчни, се отбелязва в доклада.

Според авторите му възможното обяснение за този парадокс е, че финансовият ресурс се разпределя и управлява неефективно при достигнати граници на платежоспособност от страна на потребителите.

Сравнителен анализ на примерна извадка на 9 клинични пътеки от НРД 2006 показал липса на методология за адекватно остойностяване на медицинските услуги в болниците, пише още в доклада.

Процесът на ценообразуването на клиничните пътеки не е основан на доказателства и се влияе от субективни и корпоративни интереси за сметка на реални нужди, отбелязват още авторите.