Според данните на здравното министерство 80% от сигналите за изоставени бебета идват от лекарите в родилните отделения на болниците.

През миналата година 943 новородени са постъпили в 32-та дома за деца до 3 години (ДМСГД) от родилни отделения. Общо в тях са били настанени 2334 малчугани.

Най-честите причини за изоставянето на децата са бедност, самотни родители, многодетни семейства, насилие в семейството.

За да се намали броя на децата в домовете, основните усилия на министерството ще бъдат насочени към превенция на изоставянето на новородените. В момента съществува система за сигнализиране от страна на медицинските специалисти при наличието на бременна жена или майка, която може да изостави детето си.

За да се намалят случаите на изоставени деца, се предвижда да се увеличат възможностите за превенция на изоставянето. За целта специалисти в болниците по подходящ начин ще съобщават на родителите за раждането на дете с увреждане, както и за възможностите за отглеждането му.

Междувременно министерство на здравеопазването завърши и огледите на първите 9 дома за деца, които трябва да се преструктурират. Те се намират в Пазарджик, Перник, Кюстендил, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище, Габрово и София и в тях живеят 489 деца.

Целта е да се изгради план за преструктуриране на всеки един от домовете, както и за извеждането на децата от тях, което е първата стъпка от реализирането на стратегията за закриване на всички 32 ДМСГД в страната.

На тяхно място ще бъдат разкрити центрове за нови услуги за тези деца, както и жилища от семеен тип, в които да се настанят тези, които няма как да бъдат осиновени или върнати на биологичните им семейства. Реализирането на промените трябва да стане в следващите 15 години, а до 5 години трябва да се преустроят първите 9 дома.

След извършването на предварителните оценки на 9-те дома, експертите са решили в тях да се разкрият 5 типа услуги - създаването на Център за семейно консултиране; разкриване на Дневен център за деца с увреждания; Център за настаняване от семеен тип; разкриване на Звено майка и бебе, както и Центрове за майчино и детско здраве.

Тези звена ще могат да работят и на мобилен принцип, тоест специалистите ще могат да посещават родителите и децата им по домовете. Ползването на услугите ще става с направление от АСП.