"Трябва да се говори не само за върховенство на закона, а и за върховенство на правата на човека. Това би накарало институциите във всяко свое действие, във всеки свой акт да се ръководят не просто от буквата на закона, а от стремежа да дават възможност за едно пълно упражняване на правата на човека". Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на конференцията на тема: "Европейските стандарти за защита правата на човека: влияние на практиката на съда в Страсбург върху националното законодателство и практиката на институциите", посветена на 25 години от ратифицирането на европейската конвенция за правата на човека от България.

Близо 500 хил. лв. обезщетения плаща България по решения на ЕСПЧ

Близо 500 хил. лв. обезщетения плаща България по решения на ЕСПЧ

Правителството изпълненява плащанията по седем решения на Европейския съд за правата на човека

Тя отбеляза как във времена на морални и политически кризи ЕСПЧ се оказва най-надежден пазител на правата на човека.

Манолова беше категорична, че работата й не се свежда само до наблюдаване на нарушенията, но и до следене как се изпълняват решенията на ЕСПЧ.

Често институциите не предприемат необходимите действия за изпълнението решенията на ЕСПЧ, категорична беше тя.

През 2016 г в ЕСПЧ има рекорден брой приключени дела - 2066 срещу всички държави членки.

За България 262 е общият брой висящи дела под наблюдение на комитета на министрите. От общо 649 осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България към момента окончателно са затворени 387. За Германия от общо 220 осъдителни решения, е затворила 200 и има висящи 20. Швеция от 72 има 70 затворени, Дания от 34, 33 са затворени.

България не е сред първенците по дела в ЕСПЧ
Обновена

България не е сред първенците по дела в ЕСПЧ

Страната ни се нарежда на 15-то място

Тези 262 дела са сравнително висок дял неизпълнени решения на съда в Страсбург на фона на броя население. От 262- те дела, 108 са в процедура на засилено наблюдение.

Ние сме една от 4- те държави, за които е проведена процедура по прехвърляне от обикновено към засилено наблюдение. Другите са Турция, Румъния и Грузия.

Това има връзка с размера на обезщетенията, присъдени срещу България. За 2016 г сме платили 969000 евро обезщетения, а за 2017 г - 800 000 евро от началото на годината до сега. Германия за 2016 г е платила 69000 евро обезщетения, а за 2017 - 34000 евро.

Манолова отбеляза, че се следи приемането на антикорупционния закон в частта прилагане на СРС.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев приветства участниците в конференцията, като заяви, че високо оценява инициативата да бъдат защитени правата на човека, както и какви проблеми има законодателството и как да бъдат поправени.

Осъдиха държавата за поредна „ювелирна акция“ на Цветанов

Осъдиха държавата за поредна „ювелирна акция“ на Цветанов

Държавата ще плати на бившия генсек на МФ Тенчо Попов 14 хил. евро

Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието, приветства от името на министъра на правосъдието Цецка Цачева участниците. Ратификацията на конвенцията е ангажимент, обща задача, се казва в приветствието.

Приоритетите на Министерство на правосъдието в тази връзка са преодоляване на недостатъците на правосъдната система, които водят до тези дела. Намерен е механизъм за обезщетяване на гражданите заради продължителното водене на дела.

Поздравителни адреси имаше от председателят на НС Цвета Караянчева и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

На конференцията присъстват заместник-председателят на НС Явор Нотев, съдии от Конституционния съд, съдии от ВКС, заместник-министри на правосъдието, представители на БХК, българските съдии в ЕСПЧ.