Правителството прие за изпълнение плащанията по седем решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България. Изпълнението включва изплащането на общо 461 370 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи за разноски на жалбоподатели.

По делата "Стамова срещу България", "Костов срещу България", "Стефанови срещу България" и "Басменкова срещу България" ЕСПЧ констатира нарушаване на правото на собственост при отчуждителни и приватизационни процедури.

Нарушението по делото "Иван Тодоров срещу България" е на правото на своевременно разглеждане на законосъобразността на задържането, а по делото "Посевини срещу България" - на ефективно вътрешно правно средство за защита.

По делото "И. П. срещу България" ЕСПЧ посочва, че националният закон не предвижда съдебен контрол на задържането в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица и с оглед на това намира нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи поради липса на достъп до съд, който да разгледа законността на задържането.

Мендерес Кунгюн осъди България за регистрация на свое НПО

Мендерес Кунгюн осъди България за регистрация на свое НПО

Делото "Кунгюн срещу България" е заведено през 2008 година, а решението на съда излиза днес

Мендерес Кунгюн осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заради отказа на Пловдивския окръжен съд да регистрира неправителствената организация "Национално турско обединение" през 2006 година, съобщава БНР. В жалбата на Кунгюн няма материален иск към българската държава.