Мендерес Кунгюн осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заради отказа на Пловдивския окръжен съд да регистрира неправителствената организация "Национално турско обединение" през 2006 година, съобщава БНР.

Сдружението на Кунгюн продължава работа

Сдружението на Кунгюн продължава работа

Срещу сегашния етнически модел

Делото "Кунгюн срещу България" е заведено през 2008 година, а решението на съда излиза днес. В мотивите на Пловдивския окръжен съд към решението от 20 юни 2006 година е записано, че Националното турско обединение се противопоставя на единството на българската нация и представлява опасност за националната сигурност.

Семейство Кунгюн замесени в огромната кражба от Марица изток 1

Семейство Кунгюн замесени в огромната кражба от Марица изток 1

Групата е разкрита в Старозагорско

Според Съда в Страсбург отказът за регистрация на сдружение на 50 български турци и мюсюлмани е нарушение на член 11 и член 14 от Европейската конвенция за правата на човека, свързани с правото на сдружаване, основано на малцинствена принадлежност.

Мендерес Кунгюн е удовлетворен от решението на съда, защото "нито една от целите на сдружението ни не надхвърля рамките на свободата на сдружаване и изразяване както те са формулирани в нашата конституция и в международното право".

В жалбата на Кунгюн няма материален иск към българската държава.