Броят на донорите на органи в България намалява.

За това алармира националният консултант по трансплантации и началник на Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска" проф. Митко Цветков, цитиран от zdrave.net.

Той обясни, че през 2006 година бъбречните трансплантации са били 32, а през 2007 г. - 27. През тази година в нашата клиника са направени само 17 трансплантации, като 6 от тях са от трупен донор, а 11 от жив, добави проф. Цветков.
Според него в клиниката по урология могат да се извършват 70-80 трансплантации годишно.

За бъбречна трансплантация в момента чакат 802 човека. Същевременно към 16 юли 2008 г. в регистъра на лица, изразили съгласие или несъгласие да бъдат донори, са записани само 3140 души. От тях 468 са заявили съгласието си за взимане на органи, тъкани и клетки след смъртта им.

Ръководителят на Изпълнителната агенция по трансплантациите проф. Христо Куманов коментира, че има някои големи болници, които приемат много жертви на катастрофи, но не са подавали информация за донори на органи отдавна.

Такъв е случаят с „Пирогов", където от 7 години няма подаден нито един донор. Проф. Куманов добави, че е разговарял с доц. Раденовски и е получил уверенията му, че нещата в това отношение ще се променят.
Донори през тази година са били осигурявани главно от Плевенската болница, варненската „Св. Марина" и болницата в Разград.