Пътнически микробуси на частна фирма пламнаха в столичния квартал "Младост". Сигналът за огромния пожар е подаден около 5.30 часа тази сутрин.

Пламъците са обхванали 9 пътнически буса на една и съща фирма. Те са напълно унищожени, тъй като са обгорели сериозно. Возилата били паркирани на паркинга пред кино на Околовръстния път на София.

Два часа по-късно пожарът е потушен от изпратените два екипа пожарникари, но полицейските ектипи останаха на място, както и един противопожарен автомобил.

На паркинга, на който са били паркирани обгорелите микробуси, се вижда, че до тях има и други автомобили, които по никакъв начин не са засегнати от пламъците.

Всички микробуси са обгорели по идентичен начин. Това се вижда, тъй като капаците им са вдигнати. Предполага се, че са запалени едновременно.

От МВР за момента не се ангажират с конкретна версия, съобщи по-рано Нова телевизия.

Свидетели разказват, че са видели предните части на бусовете да горят едновременно. Това навежда на мисълта, че пожарът е умишлен.

Шефът на СДВР Младен Маринов каза, че собственикът е споделил, че не е имал конфликти, не подозира защо някой може да запали бусовете му. Той прави случайни превози, а не става дума за маршрутки, които да се движат по определени линии. Ако някой се обади, той извършва превоза.

Охраната на близкия обект разказва, че са се чули взривове. Вероятно те са вследствие на пожара.

При инцидента няма пострадали. На обособения паркинг има и други частни автомобили, които не са засегнати от пламъците.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че огънят е тръгнал от два или три от микробусите, а впоследствие се е разраснал и обхванал всички паркирани 9 автомобила „Рено Мастер”.

Возилата се намирали на неохраняем паркинг в жк „Младост”. Те били паркирани в редица.

От полицията допълват, че по случая е образувано досъдебно производство. При извършения оглед е установено, че няма данни за засегнати от пламъците други обекти.

Шефът на СДВР старши комисар Младен Маринов коментира, че се работи и по версия за умишлен палеж. Все още се изяснява как точно е извършен той.

Предстояло да се изземат веществени доказателства и да бъдат назначени експертизи.

Процесуално-следствените действия се извършват под наблюдението на Софийската градска прокуратура. 

БНР допълни, че собственикът на микробусите е 34-годишен. Той не е криминално проявен. С бусовете се превозвали ученици от различни училища.