Една от причините за появата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) са активното и пасивното тютюнопушене.

90 % от заболелите са настоящи или бивши пушачи.

Това съобщи по време на пресконференцията проф. д-р Петко Минчев от Университетската детска клиника по белодробни болести към МУ-София, цитиран от zdrave.net.

Той подчерта, че пасивното пушене е също толкова опасно, колкото и активното. Според него системното, продължително и трайно повишаване на здравната просвета у нас би могло да промени тревожните статистики в отношение на броя заболели от хронични белодробни заболявания, предизвикани от тютюнопушене.

От 20 до 24 октомври 2008 г. ще се проведе кампанията „Седмицата на тютюнопушенето". Инициативата се организира от Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ) и Либра ЕАД.

Всеки желаещ ще има възможност да се консултира със специалист как да преодолее тютюневата зависимост и да получи информационни материали. Безплатно ще бъде изготвяна индивидуална комплексна програма за отказване от вредния навик на пристрастените, възползвали се от кампанията. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите на инициативата.

През последните 3 години 160 души са посетили консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето в СРИОКОЗ. 105 от тях успешно са се отказали от вредния навик. Кабинетът се посещава от хора на различна възраст и с различен пушачески стаж, като броят на жените е два пъти повече, отколкото този на мъжете, заяви д-р Мария Додева от дирекция „Опазване на общественото здраве" към Столична регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Тя обясни, че жените са по-мотивирани и по-склонни да вземат решение да откажат цигарите и се справят по-добре с абстинентния синдром, в сравнение с мъжете.

Информация, помощ и подкрепа за отказване от тютюнопушенето може да получите в консултативният кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост в СРИОКОЗ. Адресът е ул. Враня №20, работи всеки делничен ден от 8:30 ч. до 17:00 ч. Телефон за записвания: 02/ 832 81 57 и 02/ 8130 474.