Общо 9 души са задържани по време на специализирана операция на антикорупционното звено на ГКПП „Капитан Андреево”. Това обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Продължават претърсванията и изземванията под надзора на двама прокурори от звеното.

Арести на "Капитан Андреево"

Арести на "Капитан Андреево"

Акция на "Вътрешна сигурност" за разкрита корупция

Акцията се реализира с подкрепата на 40 служители на ДАНС и 50 служители на отдел „Вътрешна сигурност” към МВР. Събрани били доказателства за общо 14 души, някои от тях се укривали.

„Планирани са много действия, за 14 лица са събрани доказателства”, обяви Арнаудова. Работи се по досъдебно производство за корупционни схеми на територията на пункта, свързани с изпълнение или неизпълнение на служебни задължения. Претърсени са 14 адреса в четири града на територията на област Хасково.

Румяна Арнаудова заяви, че към този момент няма данни за организирана престъпна група по отношение на тези 14 души, за които имало събрани доказателства. По думите й, ако бъдат събрани необходимите доказателства, разследването ще поеме спецпрокуратурата.

Тя поясни, че освен тези четирима души от състава на „Гранична полиция”, за които е било съобщено по-рано, към този час има задържани още петима митнически служители на пункта.

Разследването е започнало в 6.00 часа сутринта. То било планирано като два основни етапа – престъпленията на граничните полицаи и вторият етап касаел дейността на митническите инспектори. След преценка на всички доказателства в рамките на утрешния ден прокурорите ще преценят на кои лица да бъдат повдигнати обвинения, обясни още Румяна Арнаудова.

Хванати били служители с белязани банкноти от 15-20 евро, така че имало доказано деяние на подкуп.